Είναι φωτογραφίες που απαθανάτισαν το Ηράκλειο αμέσως μετά ή λίγα χρόνια μετά τη χούντα. Οι περισσότερες από αυτές είναι του γνωστού φωτογράφου Βασίλη Δρόσου που είχαν εκδοθεί σε καρτ ποστάλ.
Η ασπρόμαυρη πολιτεία μάλλον πιο ανθρώπινη ακόμα εκείνη την εποχή. Με πολύ λιγότερα αυτοκίνητα, ανθρώπους στους δρόμους να σέρνουν καρότσια και πλανόδιους να πωλούν την πραμάτεια τους. Και φυσικά τουρίστες.
Στο Ηράκλειο που τότε είχε τις περίφημες “καρέκλες”, τα καφενεία της πλατεία Ελευθερίας.
Δείτε μερικές στιγμές που απαθανάτισαν ο Βασίλης Δρόσος αλλά και άλλοι φωτογράφοι, επαγγελματίες και μη, της εποχής. Μερικές από τις φωτογραφίες εντοπίσαμε στο pinterest.
Ο πλανόδιος φρουτέμπορας στην πλατεία Καλλεργών, στη συμβολή με την Ανδρόγεω. Όλα τα καταστήματα που διακρίνονται είναι πλέον καφετέριες και μπαρ.
Ο ίδιος πλανόδιος με φόντο την Ανδρόγεω.
Στα Λιοντάρια, με τα γνωστά μπουγατσατζίδικα, που και σήμερα υπάρχουν. Στην πλατεία γινόταν κυκλοφορία των οχημάτων.
Τα Λιοντάρια από μια άλλη γωνία, με φόντο το μέγαρο των Αχτάρικων της Βικελαίας
Μια ακόμα φωτογραφία από την πλατεία των Λιονταριών, με “όψη” τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Η πλατεία Καλλεργών, ανάμεσα στην 25ης Αυγούστου και τα Λιοντάρια, χωρίς δείγμα καφετέριας!
Η πλατεία Ελευθερίας πολύ διαφορετική από τη σημερινή “μαρμάρινη”. Οι καρέκλες και ο κινηματογράφος “Ντορέ” κυριαρχούν. Παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα περνούσαν μέσα από την πλατεία, ελάχιστα οχήματα διακρίνονται.
Στα στενά της περιοχής του Αγίου Μηνά
Στο βενετσιάνικο λιμάνι
Και η θρυλική “Ψαρού”, του Ηρακλείου, επαναστάτρια μιας άλλης εποχής, που έσπασε ένα ανδρικό “άβατο”, πουλώντας ψάρια στο λιμάνι για να ζήσει, ως χήρα, τα 9 παιδιά της!
“Στα στενά της περιοχής του Αγίου Μηνά” γράφετε σε μια φωτογραφία.
Μόνο που η εικονιζόμενη οδός είναι η οδός Σμύρνης.